widgets,  tips, tutorials and SEO

assalamualaikum ;)

Wednesday, July 13, 2011

MOON SYAABAN (:




ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH.
Di bawah arasy, Allah SWT telah mencipta sebuah laut yang amat luas -
sejauh mata memandang. Di permukaan laut tersebut Allah telah mencipta
satu Malaikat yang amat besar. Sayapnya di sebelah kanan sejauh mata
memandang dan di sebelah kiri sejauh mata memandang.
Setiap kali umat islam berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad
SAW pada bulan Syaaban maka malaikat tadi akan turun ke dalam laut
tersebut dan akan naik semula sambil mengibas-ngibas sayap-sayap dan
bulu-bulu di badannya. Maka akan berguguranlah
berjuta juta titik air dari tubuh malaikat tersebut.
Sekiranya seratus kali umat islam berselawat maka seratus kalilah
malaikat tadi akan turun dan naik kembali sambil mengibaskan sayap dan bulu pada
tubuhnya.
Dari setiap titik air dari tubuh malaikat tadi akan tercipta satu
mailaikat lain yang mana setiap satu malaikat yang tercipta akan
memohon dari Allah SWT akan keampunan dosa orang yang berselawat ke atas Nabi
Muhammad SAW pada bulan Syaaban sampai hari Qiamat.
Sekiranya sejuta titik air yang gugur dari tubuh malaikat tadi maka
terciptalah sejuta malaikat yang memohon keampunan orang yang berselawat.
Oleh itu rajin rajinlah berselawat pada bulan Syaaban yang mulia ini
kerana bulan Syaaban ini adalah bulan junjungan besar kita Nabi
Muhammad SAW. Semoga kita akan tergolong bersama orang yang mendapat keampunan
dan rahmat Allah SWT.

*lmu yang bermanafaat akan terus mengalir pahalanya kepada kita walaupun kita telah berada di alam barzakh*


Syaaban adalah bulan Rasulullah s.a.w. Bersabda baginda yang maksudnya, " Dinamakan dengan Syaaban (berserak-serak) itu adalah kerana di dalamnya terdapat banyak kebajikan yang berserak-serak"

SELAMAT BERPRAKTIKAL (:


The Awaken!! [Bangkitlah sebelum KITA dibangkitkan]



Alhamdulillah..
syukur yang amat!
Kepada as-Sami’, al-A’lim, al-Ghaffur,
Walaupun masih banyak lagi urusan duniawi
yang ternanti-nanti,
tidak henti-henti dan terus mencari
mengelilingi dan terkadang
hampir membuat saya jatuh tersungkur
lelah, lemah, lesu,
namun syukur syukur dan syukur
buat Ilahi kerana masih memberi
kesempatan pada diri ini mencoretkan
sedikit rasa hati dalam medan perjuangan
alam maya ini..
moga diangkat sebagai Ibadah.. insyaallah
C:



“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya…”
 (Al-Baqarah: 286)

Bagai terubat rasa hati,
Bila ayat cinta Allah berikan
Di kala diri saya terasa begitu
lemah, letih dan tidak berupaya
mengharungi, berdepan segala cubaan
cubaan yang pastinya secebis cuma
daripada apa yang Muhammad p.b.u.h tempuhi
*MUHASABAH BUAT DIRI*

 -------------------------------------------------------------------------------------------

AWAKE!!
Cukuplah wahai diri!
Jangan sekali manjakan diri
Kelak kau jua bakalan rugi!!
----------------------------------------------------------------------------------------
Buat adik-adik Khandakku sayang
Besar harapan kakak kasih,
Moga apa yang bakalan kau lalui
Mencelikkan mata membuka hati
Semoga kita lebih mengerti
Kenapa kita hidup di sini
Berdiri di muka bumi
Allah jualah yang memegang hati-hati kalian
Moga tidaklah kerana dosa-dosa semalam
yang kakakmu ini perbuatkan
Menjadi asbab penghalang buat kalian
Memahami dan mengerti apa
Yang kakak-kakak kasih ingin sampaikan..
Pengembaraan adik-adik sayang baru bermula!!
Ayuhhh!
Pengembaraan ini akan senantiasa teruji dan diuji
Tabahlah wahai hati dan diri
Salam kasih salam mujadah..
Kekasih-kekasih kecilku sayang..
(:

ukhuwah fillah ilal jannah.. allahumma aminn.. C:







Tuesday, July 5, 2011

Pesanan Dari Hati untuk Hati... (:



Teringat kata-kata seorang ukht..
Dalam satu ‘sharing’  beberapa bulan lepas..

“men will do anything for sex, while women will do anything for love..
Including giving sex..”

Tergamam saya seketika.
*TAKUT YANG AMAT!!*
Bila difikirkan semula.. memang ada benarnya!!
Saya tidak ingin memfokuskan
pada statement ‘men’
kerana saya bukanlah dalam kategori itu..
tetapi,
bila direflekskan semula pada diri saya sendiri
ada benarnya juga
 apabila seorang perempuan itu
telah menemui apa yang dinamakan
cinta sejati, cinta agung,
 atau true love dalam hidupnya..
tiada apa yang tidak diserahkan
melainkan untuk cintanya itu.. (:
*WAUU! SO SWEEEEET LARHHHH!!!*
ya!!
Sangat hebat rasanya
apabila
Diri boleh berkorban apa sahaja..
Demi si dia yg disayangi, dirindui, dikasihi..
Persoalannya.
………………………………………………………………………………………………………..
“ehh… betul ker si dia tu adalah true love aku ekk??  Ker aku jeq syok sendiri nie??"
“mcm mana pulak aku nak pastikan yang dia jugak anggap aku pun true love dia??”


Macam-macam bermain dalam kepala, minda,
 otak kiri & kanan.. kan?? (:

"habes tu macam mana???" 

**************************************************

"tidak kau rasakan MANISNYA cinta, ANDAI tiada cinta buat yang maha Esa…"
(:











Friday, July 1, 2011

♥ Hold My Hand Dearie Khandaks C: ♥



Khandakku sayang..


Semoga disinilah bermulanya titik tolak


tambah nilainya erti sebuah kehidupan


buat diri adik-adikku kelak..


Bukanlah Ansorullah, Badar mahupun Uhud yang selayaknya


Meletakkan sinar hidayah ke dalam diri  khandak-khandakku sayang..


Namun apa yang semampunya kami lakukan


Itulah yang akan kami usahakan..


Biar diri semakin hari semakin sukar perjalanan yang ditempuhi..


Biar perjalanan yang kami tempuhi senantiasa ditemani onak, ranjau dan duri


Keranasanya,


itulah yang mematangkan diri kami..


Mendewasakan pemikiran kami..


Sunnatullah yang pastinya ada ganjaran hebat yang menanti


Selagi diri tulus di medan ini..


Harapanku juga harapan ukhti-ukhtimu di sini..


Kelak kau turut merasai apa yang pernah kami lalui..


Moga engkaulah bakal menjadi


Mata-mata rantai perjuangan yang suci ini..


Salam sayang dan selamat berjuang..


Khandak-khandakku tersayang…