widgets,  tips, tutorials and SEO

assalamualaikum ;)

Friday, March 29, 2013

SEKIAN LAMA..


Bismillah..

hye kawan2!      
*tgn lambai2*


Haa. Jgn mendengus dalam hati cakap,



“apelaa sab ni, x islamik langsung..”  :p

baik cakap direct je kt bawah ni.. insyaallah sy trima komen 1 dunia.  Hee ;)

Hmm. Rasa kaku bila lama sudah tak menekan nekan keyboard untuk menulis blog.. cuti2 mcm ni mase banyak je sebenarnye kan? Sebelum cuti punyalah bersemangat naga nak habeskan esaimen, pg2 nak joging, nak fulfil mutabaah amal xmau lompong2 nak itu nak ini.. but at the end….
still kerja x siap2 jgk.. knpe ea? Knpe3?!

Muhasabahlah sebentar. Mungkin tiada KEBERKATAN WAKTU disitu iye sab.. 

#tunduk & kesat air mate..#


Hmm, lets bygone be bygone, setidaknye..
Alhamdulillahh adela yg da settle dan mendapat haknye drpd semua xsiap lgsung dokk..
| SENYUM ye sab.. |




****************************
Oraittt, Moga Allah menuntun jari-jemari  ni untuk menaip perkara yang bermanfaat..

Jujurnya  menulis di blog bukanlah salah 1 bidang yg tersenarai dalam kesukaan dan kegilaan sy. Huhu. Tp, mgkin disebabkan saya masih ada seorang dua yg masih menanti dgn setia, dan tergila-gilakan tulisan saya, MAKANYA, haruslah jugalah kiranya saya nulisinnlahh.



"Menulis? Kenapa mesti menulis??"


Sebab ape eh.. mgkin salah satunye sebab ni kot, ce bce skit ayat kt bawah nie:



Lebih lanjut; MENULIS adalah mengujikan pemahaman kepada khalayak; yang dari berbagai sisi bisa memberi penyaksamaan dan penilaian. Kita memang membaca buku, menyimak kajian, hadir dalam seminar dan sarasehan. Tetapi kebenaran pemahaman kita belum tentu terjaminkan. Maka menulislah; agar jutaan pembaca menjadi GURU yang meluruskan kebengkokan, mengingatkan keterluputan, dan membetulkan kekeliruan.”

-blog Salim A Fillah-


Tq abg salim.. heheh :D Ayat ni kire bg motivasi jgkla utk sy berani menulis. Kadang2 memang betulpun kite takut menulis sebab takut salah. Kan3? So jalan paling selamat xyah menulis. Hatta update status kt FB pun dok? Takut org kata, takut org tegur, takut x dapat sambutan, takut takut takut dan takut sampai laaaa kesudahnye.. aduhh. Mmg utk diri sendiri teguran nie.. sakitnye kena ketukk dush2 kt kple.. 

(T..T)


So.. bak kata seorang akhwat nie yg menjadi pegangan sy Insyaallah selamanya selagi hayat dikandung badan:




“sy tahu knpe awk rs mcm 2……...”

“knape2.??” #dalam hati..#
“….. sebab awak buat bnda tu bukan kerana Allah.! So sebab 2 laa awk rs mcm 2… ”
 GULPPP. 
*tercekik*


Betul. Semuanya bermula dari niat yg salah. Tskkkk3. :’((




“Daripada ‘Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia kehendakinya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu menikahinya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”

-sumber: syarah arbain nawawiyah, Imam Nawawi (hadis 1)- Oklah, da taw kan ape punca keresahan dan ketidaksedapan kite selama ni? Mgkin ada fktor2 laen, tp yelah, this is the main factor to be highlighted first as Muslim. Bukankah seharusnya  begitu?  *senyum*

Jadi, rsnye cukuplah setakat ini dulu ye cikpuan2 sekalian. Kerja2 laen sedang melambai-lambai sy.



“Ohhh.! Creepppynyeee!”

Bak kata adik2 saya dalam bolatan gombira.. iye. Saya rindukan mereka. Rindukan gelak tawa mereka. Rindukan osik2 manje mereka. Rindukan perkongsian mereka. Dan sebenarnya, saya rindu nak lahirkan anak  lg. kehkeh :D

N of koz, sebenarnya kita boleh lahirkan anak tnpa mengandung tw.!


#ERKKKK.! OK FINE. ADA ORG MENJELENG DAHHH TUUUU#


Maksudnya, mari kitA sama2 memperbanyakkan dan melahirkan generasi2 rabbani yg sentiasa meletakkan Allah sebagai tujuan hidup mereka, Ilaah mereka dalam segenap sisi kehidupan. Sampai takut menjadikan jahiliah2 mereka sebagai Ilah lg.


Tskkkk3. Babai Jahiliah.. babai.. babai.. please laaaah jgn bertandang lg..


GELI TAHU…!!!

SEKSA TAHU..!!
OUTTT.! OUTTT!! Brief candle. ! 

ops, sory. Termasuk William Shakespeare punya sajak pulak
[=..=]
Oklah, jauh dah nie.
Dan of course, bila terkenang adik2 sy, saya masih punya hutang dengan mereka.


Maafkan umi yeer, td anak kedua sy,KUNTUM (bukan nama sebenar) mengirim mesej pesanan ringkas pd sy, ms tu tgh sibuk teman mak g pasar tani:



“umi.! Alhamdulillah kuntum da hafal 10 muwosofat tarbiyah.!”
*senyum bahagia*
OK fine. Umi jeles.

So umi akan buktikan, umi pun mampu hafal 10 m.t dalam BM & arabnye sekali utk kite hayati dan terjemahkan dalam kehidupan.
Juga bekal buat kita bersama berlari lari riang ke sorgaNya.!!!
YEEEEHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.!  :D




JOM!

 


-UMMIKUNTUM-